Saturday, December 26, 2009

Hadkan pengambilan garam

INFO: Tip kawal pengambilan garam
Gunakan ramuan semula jadi seperti jus limau atau rempah
Kurangkan penggunaan garam dan bahan diawet
Kurangkan pengambilan kiub, makanan segera, sos, mayonis dalam masakan
Kurangkan pengambilan makanan dalam tin seperti sosej, burger , kekacang
Kurangkan mengambil makanan diawet, ikan masing, udang kering, jeruk.


Makanan tinggi garam
Sos berperisa seperti kicap, sos cili/tomato dan sos tiram - 1,000 hingga 5,000 miligram garam
Stok/kiub makanan - 3,000 mg garam. Setiap kiub 700 mg
Sos salad seperti mayonis - lebih 1,000 mg
Makanan dalam tin - 500 hingga 1,500 mg.


Makanan diawet :
Telur masin - 500 mg
Ikan masin - 1,500 mg
Buah-buahan jeruk (masin) - 1,000 mg
Udang kering - 4, 000 mg
Belacan - 1, 000 mg.

No comments:

Post a Comment